Hecht jij waarde aan jouw waarden?

Uncategorized

Afgelopen week een mooie sessie gehad met mijn coachie en samen gekeken naar:

Wat zijn jouw belangrijkste waarden in je leven?

Duidelijkheid over je waarden geeft rust en ruimte. Het geeft richting aan je leven en helpt keuzes te maken voor de zaken die er voor jou wezenlijk toe doen. Je kijkt als het ware vanaf een hoger niveau naar je leven. Niemand kan zeggen welke keuzes jij moet maken, dat dien je zelf doen.

Onderstaande oefening kan je helpen uit te zoeken en uitgebreid stil te staan bij wat voor jou echt belangrijk is in je leven en wat jouw belangrijkste waarden zijn.+

Waar ben jij zo druk mee?

Je kunt de keuzes die je maakt in je leven afstemmen op de door jou gekozen waarden. Je legt ze als het ware als een meetlat langs de activiteiten in je leven. Waar ben je zo druk mee? Zijn dat dingen die voor jou belangrijk zijn? Probeer vooral niet sociaal wenselijke antwoorden te geven, want dan loop je alleen maar vast. Het gaat er nu niet om wat anderen van jou verwachten, maar wat jij zelf diep vanbinnen voelt en over jezelf denkt.

Mijn big five!

Als voorbeeld vind je hieronder mijn 5 belangrijkste waarden:

1: Vrijheid

2: Eerlijkheid

3: Iets voor anderen beteken

4: Authenticiteit/trouw aan mezelf

5: Plezier

Mijn ‘ Big five’ helpt mij¬†mij te monitoren of ik op de juiste koers zit. Het helpt me om te begrijpen waarom zaken voor mij goed of juist niet goed voelen. Ik snap bijvoorbeeld waarom ik zo blij word van rijden in mijn auto; dit is voor mij namelijk een ultiem gevoel van vrijheid.

Zit jij nog op de juiste koers?

Maak eens je eigen overzicht. Deze oefening kan je echt helpen de juiste koers te varen. Voorbeelden van waarden zijn:
Zekerheid, vertrouwen, bescheidenheid, eerlijkheid, flexibiliteit, innerlijke rust, liefde, verantwoordelijkheid, discipline, macht, avontuur, zelfvertrouwen, creativiteit, spiritualiteit, toewijding, uitdaging, schoonheid, gelijkwaardigheid, humor, tolerantie, samenwerken, loyaliteit, plezier, zingeving, afwisseling, openheid, optimisme, gezondheid, kennis, integriteit, tolerantie, wijsheid, zelfkennis, onafhankelijkheid, vriendschap, persoonlijke ontwikkeling, intimiteit, eenvoud, succes, zorgzaamheid, ontspanning of waardering etc. Maar vul deze gerust aan…

De oefening:

1. Kies twintig waarden die je aanspreken
2. Maak twintig kaartjes (of post-its) en schrijf op elk kaartje een waarde.
3. Maak nu een keuze welke tien voor jou op dit moment in je leven het belangrijkste zijn.
4. Kies vervolgens uit deze tien jouw persoonlijke top vijf.
Deze ‘Big five’ vormen op dit moment de belangrijkste waarden in je leven.
5. Stop ze in je portemonnee, agenda of hang ze goed zichtbaar in je huis. Op de koelkast of het prikbord en gebruik ze op keuzemomenten.

Laat me graag weten of en hoe dit voor je werkt. Heb je hierbij hulp nodig? Om weer op jouw koers te gaan varen? Laat het mij weten. Doe gerust een beroep op mij (zie mijn waarde 3 ;-)!

Liefs Anita

Menu